Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna
w Sępólnie Krajeńskim

89-400 Sępólno Krajeńskie
ul. Kościuszki 28

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna
w Sępólnie Krajeńskim

89-400 Sępólno Krajeńskie
ul. Kościuszki 28

Archiwum aktualności

    Bezpieczne grzybobranie

    Grzyby w polskiej kuchni goszczą od wieków, ale też od wieków sieją niepokój. Drobna pomyłka może się skończyć tragicznie! Jak rozpoznać jadalne od trujących? Jak ustrzec się niebezpieczeństwa? Rada jest jedna! Na grzybach trzeba się dobrze znać! Idąc z koszykiem do lasu koniecznie trzeba wiedzieć, które można zbierać, a jakich… nie ruszać. Konsekwencje mogą być nieodwracalne! W przypadku zakupu grzybów, wybieramy wyłącznie te z atestem.

    Grzyby wywołują kilka rodzajów zatruć. Cytotoksyczne prowadzą do uszkodzeń komórek narządów wewnętrznych, a w przypadku spożycia muchomora sromotnikowego do skazy krwotocznej i hemolizy krwi. Takie same objawy występują także po spożyciu muchomora wiosennego i jadowitego,  piestrzenicy kasztanowatej, czy zasłonka rudego. Niestety, bardzo często spożycie tych grzybów kończy się śmiercią. Zatrucia neurotoksyczne mają natomiast ujemny wpływ na układ nerwowy człowieka. Powodują zwolnienie akcji serca, spadek tętna, zaburzenia oddychania, uczucia gorąca, silny ślinotok, albo podniecenie nerwowe, napady szału, halucynacje, przyspieszenie akcji serca. Ostatnim rodzajem zatruć są zatrucia gastryczne, które charakteryzują się objawami ostrych nieżytów żołądkowo- jelitowych. Te zaczynają się nagle po 3-5 godzin po zjedzeniu grzybów i przebiegają burzliwie wraz z nudnościami, wymiotami, bólami brzucha i biegunką. Mogą dołączyć się też objawy odwodnienia. Choroba ustępuje zwykle w ciągu 24 godzin.

    PIERWSZA POMOC przy zatruciu polega na: sprowokowaniu wymiotów, zabezpieczeniu wymiocin, kału, moczu i resztek potrawy grzybowej do badania MYKOLOGICZNEGO (od czego zależy dalsze postępowanie lecznicze) oraz natychmiastowym wezwaniu pogotowia lub udaniu się do szpitala.

    W najcięższych zatruciach dochodzi do piorunującego zapalenia wątroby, które przebiega z żółtaczką, skazą krwotoczną, a kończy się niewydolnością wielonarządową, śpiączką i śmiercią. W ciężkich zatruciach jako ostateczność pozostaje przeszczep wątroby.

    Brzmi poważnie, ale ostrzeżeń nie wolno bagatelizować! Tak samo jak fałszywych mitów! A do takich należą:

    • Wszystkie grzyby trujące mają ostry smak! NIEPRAWDA! Dla przykładu śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy jest prawie pozbawiony smaku i nie ma żadnego charakterystycznego,  nieprzyjemnego zapachu.
    • Grzyby trujące po posoleniu żółkną. NIEPRAWDA! Zmiana zabarwienia spowodowana jest nie przez związki trujące, ale przez zupełnie inne substancje znajdujące się w grzybach.
    • Srebrna łyżka włożona do potrawy z grzybami trującymi czernieje. NIEPRAWDA! Czernienie srebrnej łyżki związane jest z obecnością związków siarki, które z reguły nie są trujące.
    • Grzyb nadjedzony przez ślimaki nie jest trujący. NIEPRAWDA! Wiele śmiertelnie trujących dla człowieka grzybów jest jadalnych dla innych gatunków zwierząt!
      Mity obalone, pozostają fakty! A te powinny być złotą zasadą dla grzybiarzy.

    GRZYBIARZU!
    Sięgaj wyłącznie po znane gatunki, a jeśli nie masz pewności, jeszcze przed obraniem i pokrojeniem sprawdź w atlasie grzybów. Przy dalszych wątpliwościach grzyb wyrzuć do śmieci! Przy małej znajomości grzybów najlepiej nie zbieraj okazów z blaszkami pod kapeluszem, a tylko te, które mają rurki! No i najważniejsze! Zbieraj tylko te grzyby, które dobrze… znasz!

    Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Sępólnie Kraj. apeluje o ostrożność i przypomina, że, jak co roku, , można skorzystać z porad grzyboznawcy, który dyżuruje w siedzibie Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Sępólnie Kraj. przy ul. Kościuszki 28, od poniedziałku do piątku w godz. od 7:00 do 9:00, tel. 52 3881230 wew. 31.

    Wybierając się na grzyby warto również pomyśleć o zabezpieczeniu przed kleszczami, roznoszą one groźne choroby jak borelioza czy kleszczowe zapalenie mózgu.

    Chodząc po lesie, przechodząc przez zarośla możemy zebrać kleszcza z liścia lub źdźbła trawy, dlatego  istotne jest właściwe ubranie.  Wybierając jasną odzież szybciej i łatwiej dostrzeżesz kleszcza natomiast zakładając bluzę z długim rękawem lub kurtkę, długie spodnie, zakryte buty oraz kapelusz lub czapkę utrudnisz pasożytom dostęp do skóry.

    Dodatkowym zabezpieczeniem są środki odstraszające kleszcze. Stosuj je jednak ostrożnie, zgodnie z zaleceniami producenta umieszczonymi na opakowaniu.

    Po powrocie dokładnie obejrzyj skórę (także w zagłębieniach ciała, np. za uszami czy w zgięciach kolan) ugryzienie kleszcza jest bezbolesne i nieproszony gość może pozostać niezauważony na naszym ciele nawet przez kilka dni. Pomocne w pozbyciu się kleszczy jest również wyczesanie włosów i umycie całego ciała.

    Wybierając się na grzyby należy zadbać o swoje bezpieczeństwo i zorientować się czy na danym terenie nie obowiązuje zakaz wstępu do lasu.