Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna
w Sępólnie Krajeńskim

89-400 Sępólno Krajeńskie
ul. Kościuszki 28

tel. (52) 388-12-30
tel. (52) 388-12-32

tel./faks (52) 388-12-31

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna
w Sępólnie Krajeńskim

89-400 Sępólno Krajeńskie
ul. Kościuszki 28

tel. (52) 388-12-30
tel. (52) 388-12-32

tel./faks (52) 388-12-31

Archiwum aktualności

    PRZYJĘCIE KOMUNIJNE BEZ ZATRUĆ POKARMOWYCH !!!

    Przystąpienie dziecka do Pierwszej Komunii Świętej wymaga wielu przygotowań. Wszyscy starają się, aby ten ważny dzień był wyjątkowy i odbył się bez przykrych niespodzianek.

    Kolejny więc raz warto przypomnieć sobie zasady uniknięcia jednej z nich – tj. zatrucia pokarmowego.

     

    Zatrucia pokarmowe to ostre choroby żołądka i jelit wywołane drobnoustrojami lub ich toksynami, które znajdowały się w spożytej żywności. Zatrucia pokarmowe występują głównie wiosną i latem, gdy robi się ciepło i bezpieczne przechowywanie żywności oraz  higieniczne jej  przygotowanie przysparza więcej problemów. Przetrwaniu i namnażaniu drobnoustrojów w żywności sprzyjają takie czynniki jak nieprawidłowe jej przechowywanie czy nieprawidłowy proces obróbki termicznej potraw. Czynnikiem równie ważnym jest czystość i higiena osób, sprzętu oraz pomieszczeń. Ryzyko zatrucia można zminimalizować, dlatego pamiętajmy o  przestrzeganiu podstawowych zasad, tj.:

    • pomieszczenia i sprzęt kuchenny powinny być czyste i chronione przed owadami i gryzoniami, a powierzchnie robocze dezynfekowane,
    • podczas przygotowywania potraw powinniśmy oddzielać surowe produkty od gotowej do spożycia żywności, a także używać różnych desek do ich krojenia,
    • produkty żywnościowe należy przechowywać w lodówce,
    • nie należy kilkakrotnie zamrażać i rozmrażać żywności – równie niebezpieczne jest jej niedogotowywanie,
    • należy wyparzać jajka przed użyciem,
    • koniecznie pamiętajmy o doprowadzaniu wszelkich podgrzewanych potraw do wrzenia,
    • owoce i warzywa należy myć pod bieżącą wodą,
    • nie należy kupować żywności z nielegalnych i niesprawdzonych żródeł.

    Lepiej zapobiegać niż leczyć!

    Mając na uwadze bezpieczeństwo przygotowywanej przez nas żywności pamiętajmy także o podstawowej, ale jakże istotnej zasadzie profilaktycznej, a mianowicie myciu rąk.  Zwykłe mycie rąk może uchronić nie tylko przed zatruciem pokarmowym, ale również przed zakażeniem wieloma innymi chorobami. Dlatego im częściej myjemy ręce, tym efektywniej zmniejszamy ryzyko zachorowania.

    Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny

    w Sępólnie Kraj.